Är du intresserad av miljöfrågor? Du är ju fysiker! Det har bloggaren får höra några gånger!! Märkligt! Visst är jag intresserad av miljön!!

Under veckoslutet släcktes många lampor och grunkor. Sparade man mycket energi. I det stora hela – nej! Det är väl inte heller det som är meningen. Man vill väl närmast komma med ett budskap om att man oroar sig för följderna av hur vi trollar fram energin. Med det i tanken kan också bloggaren släcka lampan!

Risken med uppmärksamheten kring Earth hour-happeningen, är att många tror att det räcker med att släcka några lampor. Problemen ligger minsann djupare än så. En människa som lever och fungerar, behöver tillgång till energi. Vi blir bara flera hela tiden och u-ländernas befolkning ökar sitt energibruk. Tuffa problem alltså! Få se vad vi ska hitta på för att lösa problemen.

Sedan har vi pressen! Metro-tidningen publicerade fredagen 30/3 en liten artikel, som uppmanade ”alla” att under en timme låta bli att använda Facebook och Twitter (och andra sociala media): Om ”alla” gör det, sparar vi in 30 000 kg koldioxid stod det.

Vem är ”alla”! Jordens befolkning? Finländarna? Lovisaborna? Är 30 000 kg mycket? Jämfört med bilars avgasutsläpp i en lite större kommun, tror bloggaren inte det! Låt oss göra en överslagsberäkning.

Vi utgår från att en bil bränner ca en liter bensin i timmen. Vi utgår vidare från att bensin är kolväte med låt oss säga ca 8 kolatomer i kedjan. Slår man upp i atomviktstabellen är det lätt uträknat att ca 80 % av bensinen är kol. Bensinen har lite mindre densitet än vatten, men det glömmer vi. Ca 0,8 kg kol brinner alltså per timme. Eftersom koldioxidmolekylen väger ca 3,7 gånger mera än kolatomen (mera atomvikter) motsvarar det här ca 3 kg koldioxid. Drygt 10 000 bilar producerar då de nämnda 30 000 kilogrammen koldioxid per timme. En lite större stad alltså!

Kanske är det hårklyverier att kräva precision av pressen, men bloggaren irriteras av flummighet. Drar man fram siffror, ska också ramarna presenteras. Då kan man lättare nå fram till vettiga ”gröna” gärningar och åtgärder! Och de behövs!