Det finns en grej i samhället som alla är experter på. Det är skolan! Precis varenda en där ute ser ut att ha djupa insikter om hur det ska undervisas, hur skolor ska förvaltas, vilka ämnen eleverna ska kunna välja, hur lång väg de har till skolan osv.

Jag råkar nu bara jobba inom systemet som gymnasielektor i fysik. Det ger mig sällan några större insikter i frågan tycks man anse. Alla andra har ju också gått i skola!

Jag tror att problemet med skolnätverk är förbaskat komplex och omfattar flera inverkande faktorer som jag helt enkelt inte har koll på. Är därför försiktig med att uttala mig om hur skolnätet ska utvecklas. Man får väl lov att lita på att byråkraterna har ett visst omdöme och har koll på detaljer vi andra inte ser!

Vill ändå komma med ett argument, gällande gymnasiet!

Målet med en gymnasieskola i vårt land är att erbjuda ordentligt med valmöjligheter för att trygga en bred allmänbildning. En skola som t.ex. inte erbjuder möjligheter att välja studier i fysik, är inte levnadsduglig. Jag är fysiker. Visst! Vill ändå att termen fysik någonstans tillbaka i texten kan bytas ut! Kunde har sagt tyska, teckning, idrott, historia i stället!!!

Vi ska inte gå in för sådana idiotiska lösningar som att t.ex. utlokalisera undervisningen i fysik eller annat till arbis! Någonstans ska gränsen för ren enfald väl gå!

Balansgången mellan att föreslå stora och små skolenheter är en knepig sak. Valmöjligheterna är ändå A och O i resonemangen!