Det påstås vidga vyer att resa! Bloggaren håller med. Man lär sig och sätter saker och ting i nya perspektiv här hemma.

Då jag skulle gå genom passkontrollen i USA för någon vecka sedan, stötte jag på en mycket amper dam bakom luckan. Hon tog emot mitt pass, tittade i det och hittade en liten fastnitad lapp på en av sidorna. Det var en rest från förra resan till New York. ”Varför är den här lappen här” fräste hon. ”Den ska ju dras bort när man reser ut ur landet!”. Jag sade att jag beklagar, men jag kan omöjligt känna till de lokala pappers-sprätterierna, vilka är värre än i gamla sovjet (det sista sade jag förstås inte med just de orden!). Damen glodde stint på mig, men sedan dök det upp ett litet kort leende. ”Jag förstår dem inte heller alltid” sa hon.

Tillbaka kom den sura minen och passet fick jag minus den lilla gröna lappen.

Jag kan förstå att gränsvakter, passkontrollörer och andra är allvarliga i sitt värv. Lite enkel vänlighet skulle ändå inte skada! Det märkligaste är att flygvärdinnorna på American Airlines har tagit efter. Sura och purkna.

När jag bytte till Finnair senare under resan, var läget ett helt annat. Glada och vänliga nunor hela flygplanet igenom. Jag var stolt över den finländska kabinpersonalen! Fulla poäng!

Slutligen ett litet minne. Jag har jobbat i Helsinge skola och gymnasium i 19 år. De skolorna befinner sig i flygplatsstaden Vanda. I Vanda svenska församling hade flygplatsterminologin tagit skruv. Man talade om präster och markpersonal. Så det så!