Dagens unga studerar i stor utsträckning någonting. Annat var det för bara några generationer sedan. Då var magistern en person som man såg upp till och beundrade. Det är klart att det här påverkar vår vetenskapssyn. Många av oss har åtminstone en bakfoten fast placerad i någon typ av vetenskap, det må sen vara naturvetenskap, humaniora, lingvistik, ekonomi, samhällsvetenskap eller annat.

En detalj som inte ändrats mycket är vår högaktning för läkaren. Medicinaren har lyckats hålla kvar en nästan mystisk hjältegloria. Kanske blir det så när man vänder sig till personer som har en viss makt över liv och hälsa.

Bloggaren har själv full respekt för medicinare. Ändå kan jag som fysiker undra ibland. Människokroppen är som organism otroligt komplex, speciellt om man jämför den med de i princip väl kontrollerbara (men kanske svårtolkade) problem vi fysiker utsätts för.

Ska en läkare komma med en diagnos i ett bara lite mera komplicerade fall, måste en viss dos ren och skär gissning användas! Den gissningen blir säkert bättre ju mer erfarenheten växer, men en solklar och exakt analys av en patients hälsa, kan man säkert aldrig åstadkomma. Jag har ibland försökt berätta det här för människor som är missnöjda med sin läkares diagnoser. Men nej! Han/hon är jun läkare och borde minsann veta ju!

En liten lustig detalj. Jag har alltid fått höra att om man är förkyld, ska man dricka mycket vätska och gärna VARM sådan. Likaså ska man undvika kall luft. Bloggaren fungerade som kusk när barnbarnet var förkylt. Läkaren sade att barnet skulle andas sval luft om det blev tungt att andas. Någon vecka fick jag förkylningen själv. Min läkare sade att jag skulle dricka mycket KALL vätska och om andningen täpps till, andas sval luft! Tycks vara en ny norm detta. Måste väl ha att göra med att temperatursänkning minskar svullnad tror jag.

Kall vätska? Jag funderade på att svansa direkt från mottagningen till puben och kurera mig med en kall öl! Jag kunde dock hålla mig. Ölen intog jag, men hemma på kvällen. Tillsammans med äkta hälften! Kändes genast bättre!