Bloggaren har nu följt med ett antal demonstrationer och föreläsningar. I Finland tenderar vi att jobba snabbt och effektivt – och det på en hög nivå! Helt ok. Många av de demonstrationer i konsten att använda mätutrustning jag fått följa med, har varit mycket grundläggande. Intressanta också förstås. Man måste välja och vraka i utbudet.

Samtidigt finns det ett element jag saknar i den finländska skolan. Vi tenderar jobba hårt och lära utantill. Vi gömmer kanske den upptäckarglädje som står till buds. Svår ekvation detta. Då man ”leker” sig fram till hur naturen klickar, behövs mycket tid! Det är tiden som är en bristvara i Finland.

Tål kanske att tänka på! I Sverige, med en skola som många skäller på, har man tydligen mera tid. Vad händer sedan? Jo i Sverige har man bilindustrier och andra framstående företagsformer med. Dessutom är de rikssvenska högskolorna av elitklass. Allting kanske inte följer av ett mycket tufft skolsystem, som vårt i Finland????