Bloggaren är inte en gadgetfreak, men har fungerande it-utrustning hemma. Annat är det på jobbet!

Skulle häromdagen bearbeta ett word-dokument. När datorn i lärarrummet äntligen vaknat (tog ca 25 minuter den dagen), var det dokumentet som stod i tur. Jag klickade på ikonen. Ingenting hände. Satte på en kaffepanna. Ingenting nytt på skärmen. Kollade kaffet. Det var färdigt! Ingenting på skärmen. Hällde upp en kopp kaffe och satt i soffan med kolleger. Ingenting på skärmen! Till slut, efter ca 40 minuter, gick filen igång! Då var det dags att gå till lektionen.

Det här är vår vardag i gymnasieskolan, åtminstone här i Helsingfors.

Långsamheten är bara en detalj. Det finns andra problem också. Mediafiler ska inte sköras, anser datastödet. Så fort någonting rör sig på skärmen, tenderar många av datorerna att låsa sig. Jag kunde räkna upp en lång lista till. Det här i en tid när det finns mera än någonsin tidigare i cyberrymden som kunde utnyttjas i undervisningen!!

Hur kan man jobba med detta?

Man kan inte! Antingen låter man bli, och predikar bakom sin kateder dagen lång, eller så släpar man med teknik hemifrån. De senaste 10 åren har bloggaren konkat på en tung ryggsäck med teknik de flesta arbetsdagarna.

Samma gäller eleverna. Många har börjat ha teknik med sig. Det är bra. Dessutom håller denna teknik på att bli lättare och mindre till sina fysiska mått. Ställer mig ändå frågan om utvecklingen är den rätta. Alla elever har t.ex. inte råd med dylikt!!

Vart sjutton tar våra skattemedel vägen? Är ungdomen så oviktig att man inte behöver satsa på den överhuvudtaget? Ska skolan vara en förvaringsplats för de ungdomar som inte ännu jobbar? Man bara frågar sig!