Liselott Lindström har skrivit en förträfflig insändare i Hbl (19/1). ”Dags att pensionera Friberg och Zilliacus”! Jag håller inte alltid med om det mina nuvarande och fd elever (Liselott är en av dessa) tycker, men nu är vi minsann på samma linje!

Det hela går alltså ut på radioprogrammet ”De äldres råd”. I programmet lades åsikten om att en bestämd manlig presidentkandidats manliga levnadspartner inte lämpar sig som presidentmake. Det att han är utlänning ser inte heller ut att passa.

Nu har jag inte lyssnat på just denna utsändning, men programmet De äldres råd är i sig bekant. Har några gånger med förvåning lyssnat på vad man kan tycka om saker och ting. Om det som LL tar upp i insändare är rätt tolkat, är jag med på noterna!

Vi har rätt till våra åsikter här i världen, men vi kan inte gå hur långt som helst i vårt tyckande. Vi har INTE rätt att kränka någon i frågor som gäller medborgarskap, sexualitet, religionsuppfattningar och annat som ligger på det högst personliga planet. Om en kandidat föredrar en levnadspartner av samma kön, är det helt och hållet kandidatens privatsak. Precis som LL påpekar i sin insändare, lägger vi oss inte heller i de övriga kandidaternas sexuella preferenser eller annat djupt personligt. Det är nu en gång för alla så, att ca 5 % (eller vad det nu kan vara) av befolkningen i landet, föredrar det egna könet i samlevnadsfrågor. Det gör dessa personer lika talrika som finlandssvenskarna! Inte sjutton vill vi bli förtryckta heller!

Det sägs att äldre medborgare ”högaktas mera i andra kulturer”. Kanske kopplar man i dessa kulturer ålder samman med livserfarenhet, visdom och vidsynthet???