I Hbl 20/1/2012 skriver filosofen Hans Rosing en insändare om att det är dyrt att söka efter Higgsbosonen i CERN. Jag förstår inte riktigt vad HR är på jakt efter. Ska man låta bli att forska för att det är dyrt? Ska man skippa forskningen eftersom man aldrig ”kan se” en sådan boson? Jag kunda rada upp flera orsaker till att fortsätta med dyr grundforskning! Återkommer kanske i denna blogg. Det här är en första reaktion!

Jag kommmer osökt att tänka på en gammal lustig historia. En amerikansk universitetskansler för en längre tid sedan retade upp sig på fysikerna i universitetet. De var dyra i drift! Mycket mätutrustning och annat. Bättre var det med matematikerna. De ansökte bara om anslag för papper, pennor och papperskorgar. Bäst var ändå filosoferna. De ansökte inte ens om papperskorgar. Quad erat demonstrandum!