Det här är ett känsligt ämne, men bloggaren vill ta fram det ändå. Vilken roll ska gymnastiken och idrottsundervisningen spela i dagens skola?
När det hela fungerar är den delen av skolundervisningen BRA. Många unga idag rör för lite på sig, vilket för det mesta skylls på datorer, speciellt av individer som anser sig veta! (Många av dem sysslar varken med datorer eller någon form av idrott!)
Skolgymnastiken kan motverka ”soffpotatis-syndromet”, men…
I stället för att argumentera, länkar jag till ett annat blogginlägg:
Om skolidrotten i bloggen ”Det är baksidan som räknas”
I inlägget diskuteras skillnaden mellan gymnastik- och idrottsundervisningen i högstadiet respektive gymnasiet. Det är främst grundskoleundervisningen som får sig en känga. Detta stämmer bra överens med bloggarens egna skolminnen. Idrotten var ett mycket mörkt kapitel under de yngre skolåren. Man kunde nästan tala om statsunderstödd pennalism. I gymnasiet fungerade det hela bättre.
Vad bör ingå i läroplanerna? Jag minns den tid min egen dotter gick i skola. Man skulle bland annat skaffa dyrbar utrustning av typ skidor med tillbehör och skridskor. Sedan användes dessa under någon enstaka lektion, när det råkade finnas lite vitt på marken! När jag som förälder ifrågasatte denna verksamhet, möttes jag av aggressiv kritik från både lärarna och en del föräldrar (inte alla dock). Jag frågar mig fortfarande om det är viktigt för en Hforsbo att kunna skida till jobbet???
Däremot är det bra om alla medborgare lär sig simma!
I gymnasieskolan tror jag att studeranden idag får prova på olika idrotter på ett vettigt sätt. Då kan deras naturliga intresse väckas för den form av idrott som lämpar sig för var och en! Helt OK.
När det gäller undervisningen i grundskolan, finns det säkert saker och ting att fundera på!
Mera bara! Om inte alltid gymnastik, så motion åtminstone. Skadar ingen.
Tjena Leif,
gymnastiken och idrotten har kanske spårat ur som läroämne. Motiuonens viktighet understrykes och aktiviteterna styrs därefter. Vad blir det av det ? För vagt för att göra läroplanen.
När jag undervisade för första gången i specialklasser (högstadiet) koncentrerade jag på att få eleverna att förstå sina kroppsliga förutsättningar och hur de kan förbättra dem. ” Vill du mera, så gå med i en jumppa- eller sportgrupp utanför skolan”, brukade jag säga till eleverna.
Så skolan behövde inga special redskap utöver det vanliga, jag försökte ta en ”vetenskapli” roll och bygga en grund för eleverna.
Musiken är ett annat ”avogt” område. Många rektorer vill att deras elever ska kunna noter, spela instrument och sjunga. Samtidigt klagar man på att instrumenten är skit dyra och budgeten skiter sej. I skolsammanghang är skolans musiktimmar tiil för (enligt min mening) att bygga upp elevens självförtroende och att kunna uppträda (socialberedskap). Jag uppmuntrar elever att gå med i musikklubbar och dylikt utanför skolan. Skolan skall ge bra grund för att hon/han skall lyckas i fortsatt/fördjupande musikhobbyaktiviteter.
Håller du med mej Leif?
Du och jag vet hur viktigt det är att skolans elever ska uppträda på julfester och avslutningsfester, och ta mej fan om man inte har duktiga sångare och spelare så får rektorn ”kyytiä” av färäldrarna. Och rektorn stressar och musikläraren får stryk.
Är resurserna rättlagda?
Jag har gjort två gånger jättestora julprogram. Inget krav på musik, vare sej sång eller instrument eller gymnastik. Det stora kravet var : VÅGA UPPTRÄDA MED SÄKERHET. Självförtroende!
Succén var enorm men också väntad. Efteråt kunde jag känna av avundsjukan i skolan.
Leif, jag önskar dej en god start på terminen nästa vecka!
Timo
OMG skrivfel i maschor! Beskyller ”Casa Silva. Reserva Carmenere. 2009, Colchagua Valley, Chile. och Coer de Lion Brie.
H: Timo
Tackar. Jag anser nog att om det krävs verksamhet, måste saker och ting budgeteras! Speciellt i grundskolan. I gymnasiet har den intresserade eleven möjligen egna instrument och annat. Ha en bra arbetsvecka.
Jag tvivlar på att någon behöver åka skidor till jobbet i H:fors. Däremot är skidåkningens rörelsemönster otroligt utvecklande eftersom du tvingas koordinera rörelser över mittlinjen osv. Säkert finns det många som ifrågasätter nyttan av integreringar och deriveringar mm i matematiken. Få är de som dagligen använder de färdigheterna på jobbet. Däremot har de övningar man gjort i gymnasiets långa matematik utvecklat förmågan till skärpta tankemönster som allt som oftast är bra att bära med sig.
Budgetaspekten bör ses över, men gymnastiken behövs – icke bara för sin egen nyttas skull.
Håller med om att vi alla måste röra på oss. Man kan ändå göra det på många sätt. Skidandet kan man syssla med under mycket begränsad tid av året nuförtiden. Själv skulle jag aldrig skida någonstans om det inte var fullständigt nödvändigt! Mycket hellre cyklar eller går jag långa länkar.