I dessa kommunsammanslagningarnas tid, kan man kanske vänta sig en motsvarighet i skolvärlden också. Vilket är läget nu?

I Helsingfors har vi ett antal gymnasieskolor. Husis har som vana att presentera dem som elitskolan Lärkan, det anrika Norsen, det humanekologiska Lönkan och sedan resten! Den resten, det är Brändö! Vanligen den skola som är populärast i stan (största antalet sökande och studerande) och dessutom presterar bra (vi kommer oftast som god tvåa efter Lärkan i diverse tidningars analyser).

Det har ofta retat en gammal fysiker att den egna skolan klassas så här! Blir det ändringar nu?

Det talas nu om en renoveringsfas, då Brändö och Norsen skulle klämmas in i ett stort ödeskolhus i Haga. OK. Måste nog ändå klassas som en temporär lösning, får man hoppas. Två stora skolor i Norra Helsingfors är kanske inte det lämpligaste med tanke på skolvägen för de flesta.

Vad händer sedan? Få se bara. Kanske slås skolor ihop till större enheter. I princip kunde det här fungera bra. Större enheter kan ofta erbjuda större urval studiemöjligheter och resurser. Ställer mig därför försiktigt positivt till tanken, men placeringsfrågan borde absolut i så fall lösas smart. Lärkan täcker norra Helsingfors väl. En andra större enhet, skulle må bra av en mera central placering. Brändös nuvarande fastighet kunde i princip fungera bra, men också andra fastigheter längs metrobanan, kan tänkas fungera. Då kommer vi kanske att erbjuda studiemöjligheter för studerande västerifrån???

Vi får se hur det går. Väntar med spänning!