Tekniska problem kommer tydligen inte ett och ett, utan många i taget. Efter rör-remonten vägrade vår rätt så nya trådtelefon vakna. Vet inte om problemet ligger i apparaten eller på linjen. Gick till Clas Ohlson och frågade om de kunde snabbkolla inställningar och tekniksidan. Inga problem. Apparaten kopplades in till en av affärens uttag och killen vid infopunkten ringde ett provsamtal. Ingenting hände. ”Så här ska inte kunden ha det”, sa han och gav en ny telefon till bloggaren. Detta trots att garantikvittot hade bleknat och bara en banktransaktion fanns att peka på.

Det här är service! Butiken tar sitt ansvar! I motsats till Prisma, som skickar en apparat köpt en vecka tidigare på reparation och kräver betalt eftersom inget fel hittas. Felet kvarstår dessvärre. Bara en del skivor kan spelas. Resten får apparaten att vibrera och låta som en brunstig björn ungefär.

En av mina kära läsare (och forna elever) kommenterade saken så här: ”Köp nu snälla människa inte teknik i mjölkbutiken!”. Det var ett bra råd! Om läsaren går till Prisma, uppmanas han/hon hålla sig till köp av livsmedel och kanske lite öl!

Den här mjölkbutikshistorian var så bra att jag gick in på Prisma och berättade den för personalen på elektroniksidan. Man log artigt, men kanske lite stelt!