Bloggaren har vid ett par tillfällen stött på påståendet att man ska kontakta en kvinnlig läkare om man vill få bot på sina krämpor. På frågan varför, varierar svaren lite, men kvinnliga läkares empatiska sida, ”bedside manners”, ser ut att spela en viss roll.

Funderade tillsammans med frugan på egna erfarenheter. Vi kom inte fram till någon klar slutsats. Bloggaren har haft nytta av såväl manliga som kvinnliga medicinare genom tiderna.

Spelar könet någon roll. Antagligen! Vilken? Hm! I butikerna väljer bloggaren helst en kassakö som sköts av en dam! Varför det? Empiriska erfarenheter visar bara att man kommer snabbare ut ur affären då. Någon hundraprocentig regel är detta inte, men i all fall! Finns det någon motsvarande situation där bloggaren hellre väljer tvärtom? Egentligen inte!

Fördomar är alltid farliga, men påståenden av typen ”kvinnliga läkare är effektivare”, måste för sjutton kunna ventileras. Inte minst ur läkarkårens egen synvinkel.

Som lektor i fysik känns frågan också aktuell. Är en kvinnlig lärare ”bättre” än en manlig? På vilket sätt i så fall? Finns det någonting vi manliga lärare borde åtgärda? Någonting den kvinnliga läraren borde göra annorlunda?

Vi människor ute i samhället är olika. Vi gör kanske våra uppgifter på olika sätt. På det stora hela tror jag inte på några större skillnader mellan könen, men… Intressant fråga.