Många människor tycker att det ”var bättre förr”! Kanske det, men jag har åtminstone ett litet motexempel.

Skolmaten brukar kritiseras hårt. Den kunde förstås vara bättre, men med tanke på den budget många skolkök har, tycker jag att den går an. Värre var det förr. Då fanns det ett märkligt knäckebröd med namnet Ruutunäkki!

Jag vet inte vem som köpte knäckebröd av det fabrikatet. Skolor och fängelser möjligen? Brödet ifråga fick otaliga barn att tappa sina mjölktänder i en mycket ung ålder. Det var otroligt slitstarkt. Dagens materialfysiker skulle ha mycket att lära sig via studier av det rutiga brödet.

Ruutunäkki försvann sedan från marknaden. Varför? Vet inte! Kanske köpte amerikanska militären patent- och framställningsrättigheterna? Man kunde t.ex. tillverka stoppningen i skottsäkra västar av brödet ifråga.

Tala om minnen från ungdomen!